Offcanvas Section

You can publish whatever you want in the Offcanvas Section. It can be any module or particle.

By default, the available module positions are offcanvas-a and offcanvas-b but you can add as many module positions as you want from the Layout Manager.

You can also add the hidden-phone module class suffix to your modules so they do not appear in the Offcanvas Section when the site is loaded on a mobile device.

недеља, новембар 17, 2019
Вијести│www.stormbl.org

Студенти Машинског факултета Универзитета у Бањој Луци у организацији Студентске организације Машинског факултета, а уз несебичну подршку руководства, наставника и сарадника Факултета посјетили су Аустрију и Словачку од 4. 12. до 7. 12. Вођени жељом да научимо нешто ново и упознамо се са индустријским достигнућима посљедње генерације, одлучили смо се за обилазак свјетски познатих компанија и једног од најугледнијих техничких универзитета у Европи, Техничког универзитета у Грацу.

Делегација Машинског факултета која је кренула пут Аустрије и Словачке је бројала 46 студената, један наставник, три сарадника и један административни радник. Прво одредиште је био град Грац и компанија „Siemens“. Огранак компаније „Siemens“ који смо посјетили, своју производњу заснива на изради подвозја за возове и трамваје. У „Siemens-u“ смо имали прилику да видимо поступке заваривања, машинске обраде и монтаже које користи ова компанија. Наредна дестинација је био Технички универзитет у Грацу. На Техничком универзитету у Грацу, студенти који су нас дочекали, приближили су нам како то изгледа студирати у Грацу, који су капацитети Универзитета, али и могућности које се отварају студентима када заврше овај престижни Универзитет. Након посјете Техничког универзитета у Грацу и компанији „Siemens“ упутили смо се према Бечу, гдје смо били смјештени.

Други дан смо започели посјетом Техничком музеју у Бечу. У музеју смо се упознали са неким историјским уређајима и антиквитетима, али смо исто тако видјели и нека од најновијих достигнућа технике. Послије посјете музеју, уприличен нам је пријем у „Ratthaus-u“ код замјеника градоначелника града Беча. Господин Јохан Гуденус нам се обратио у сали градског парламента, гдје нам је одржан и историјски час о „Ratthaus-u“ и објашњен сам значај те грађевине за културно-историјски развој Беча. Овај веома занимљив дан смо завршили посјетом најстаријој комерцијалној пивари у Бечу, „Ottakriner Breuerei“. „Ottakriner Breuerei“ производи 8 врста пива за Аустријско и Европско тржиште и добитник је златне медаље на Европском такмичењу у квалитету 2015. године. Технологије производње пива, производње и пуњења боца су само мали дио онога што ова пивара показује својим посјетоцима.

Сљедећи дан нам је протекао у посјети компанији „Volkswagen“ у Братислави. „Volkswagen“, једна од највећих групација у аутомобилској индустрији, дио своје производње је смјестила у главни град Словачке. У комплексу који смо посјетили производе се „Volkswagen Touareg“, „Volkswagen up“, „Škoda citigo“, „Audi Q7“, „Porsche Qayenne“ и „Seat Mii“. Технологије које се користе при изради дијелова за аутомобиле су многе оставиле без текста. Неки од процеса које смо имали прилику да видимо су, деформисање, заваривање и монтажа дијелова каросерије, производња и монтажа дијелова мотора итд. Али смо се такође имали прилику увјерити се и у висок степен аутоматизације и аутоматизоване опреме којом располаже ова компанија.

Посљедњи дан наше екскурзије смо обишли компанију „AVL“ u Грацу. Компанија „AVL“ се бави испитивањима и тестовима мотора аутомобила, симулацијом понашања аутомобила у реалним условима, али и дио својих капацитета је усмјерила према развоју мотора у аутомобилској индустрији. Методе испитивања, лабораторије и опрема којом располаже ова компанија су студентима нашег факултета пружили још једно незаборавно искуство на овом путовању.

Захваљујемо се још једном руководству Факултета, професорима и сарадницима који су нам помогли да ступимо у контакт са одређеним компанијама. Захваљујемо се и свим пријатељима организације који су нам помогли да ово путовање протекне на најбољи начин. Захвалност дугујемо и сви учесницима екскурзије, који су својим понашањем на најбољи начин представили наш Факултет.

Увјерења смо да је реализована Стручна екскурзија Аустрији и Словачкој добар корак ка успостављању сарадње са наведеним центрима, који су незаобилазни чиниоци у индустрији Европе и свијета.

Фотографски приказ посјете можете погледати у фотогалерији.

Студентска организација Машинског факултета у Бањој Луци

0
Shares