Offcanvas Section

You can publish whatever you want in the Offcanvas Section. It can be any module or particle.

By default, the available module positions are offcanvas-a and offcanvas-b but you can add as many module positions as you want from the Layout Manager.

You can also add the hidden-phone module class suffix to your modules so they do not appear in the Offcanvas Section when the site is loaded on a mobile device.

недеља, новембар 17, 2019
Вијести│www.stormbl.org

Зоран Граховац (24) из Бањалуке, са просјеком оцјена 9,59, најбољи је студнет Машинског факултета Универзитета Бањалука. Тренутно се налази на мастер академским студијима на Машинском факултету Универзитета у Београду, на студијском програму Аутоматско управљање.

– Из личног искуства могу само да препоручим младим људима, средњошколцима да машинство узму у озбиљно разматрање приликом професионалне оријентације. Знање и вјештине које могу да стекну на Машинском факултету у Бањалуци су итекако конкуретни на тржишту рада. Наша струка је данас у великој експанзији. Многи студенти и прије завршетка основних академских студија проналазе запослење, све је више стипендија које нуде приватна предузећа, што говори о потребама за кадром из области машинства. Такође, студијски програм Мехатроника, који сам завршио на Машинском факултету је одличан примјер како образовни систем треба да прати тренд кретања тржишта рада, како у нашој земљи, тако и у свијету – каже Зоран за Српскаинфо.

Потврђује да је тренутна ситуација на тржишту рада таква да пружа одређену предност студентима техничких факултета приликом запослења.

– Тржиште рада у нашој земљи, али и региону постаје “гладно” стручних младих људи из области машинства, електротехнике, ИТ и др. Увјерен сам да тренутно образовање које могу да стекну студенти на јавним техничким факултетима је добро и пружа могућност брзог запослења и конкурентности на тржишту рада -објашњава најбољи студент Машинског факултета.

Сматра да је управо на тај начин потребно и анализирати наш образовни систем и његов одговор на потребе тржишта рада.

Иако смо свједоци многих критика које се упућују на рад високошколских установа, ситуација на појединим факултетима, студијским програмима је, како тврди, на завидном нивоу.

– Али исто тако и поједини студијски програми и факултети данас опстају искључиво по инерцији и зато што је неријетко потребна храброст и одлучност приликом реформи високообразовног система – каже Зоран.

Наглашава да у контексту квалитета образовног система није увијек добро говорити интегрално и критике упућивати цјелокупном систему, јер је велики број квалитетног наставног кадра, студијских програма и пројеката који се проводе на нашим факултетима.

– У прилог томе говоре и успјеси који постижу наши студенти на универзитетима, научним конференцијама, међународним такмичењима и компанијама широм свијета – истиче он.

Закључује да је за младе људе, али и њихове родитеље од бриге и размишљања о квалитету образовног система важније да се правилно и адекватно анализира одабир будућег занимања, јер тај избор многи млади људи олако схвате, што неријетко за посљедицу има проблем приликом запошљавања и остваривања успјешне професионалне каријере.

Додаје да је његов одговор на питање “отићи или остати” увијек останак на нашим просторима и улагање стеченог знања  кроз рад у развој Републике Српске.

– Вјерујем да посједујем таленат да пренесем знање и због тога бих волио да своје знање и вјештине искористим у унапређењу високобразовног система и раду Машинског факултета у Бањалуци, али једнако тако важно је практично искуство у реалном сектору. По завршетку редовног образовања покушацу да пронадем баланс између два наведена сегмента. Увијек сам волио истраживање, учење и откривање нових чињеница што вјерујем да могу постићи у рада на факултету и реалном сектору. Моја област интересовања се односи на системе аутоматског управљања, чије изучавање је данас кључно за развој идустрије и унапређење производног процеса, што чини окоснице развоја једне земље и друштва – открива нам Зоран планове.

Зоран је током образовања на основним академским студијама примао стипендије, а као највриједнију стипендију у нашој земљи чији је био корисник, издваја ону из Фонда “др Милан Јелић”.

Индивидуални рад

Важно је да наставници и сарадници факултета уоче и додатно уложе енергију  у раду са талентованим младим људима, али и да буду спона са другим универзитетима из региона и свијета, како би омогућили већу мобилност и стицање знања и на другим мјестима, што је есенцијално за успјешне младе људе, сматра Зоран.

Његов закључак је да би више индивидуалног рада и већа мобилност студената и наставног кадра додатно унаприједили наш образовни систем.

– Додао бих да је и важна присутност јавних факултета, наставника и сарадника у друштвеним догађанијма, у пројектима од јавног значаја, у медијима и слично – каже за Српскаинфо најбољи студнет Машинског факултета Бањалука.

0
Shares